به گزارش سايت جامعه علميه اميرالمومنين(ع)، درس اخلاق پنجشنبه 10 اسفند ماه با سخنراني استاد حجت الاسلام و المسلمين جاودان در مسجد ولي الله اعظم (عج)، جامعه علميه اميرالمؤمنين عليه السلام برگزار شد.
استاد جاودان ابتدا حاضرين را متوجه تكاليف مسلماني خود ساخته، سپس به توصيه طلاب و بيان تكاليف طلبگي پرداختند.
ايشان در رابطه با تكاليف مسلماني فرمودند: در مرحله اول يك مسلمان بايد اعتقاد صحيح داشته باشد، لازم است بر هر مسلماني كه عقايد خود را به يك عالم خبير عرضه كند تا اگر در عقيده دچار انحراف است بتواند خود را نجات دهد چرا كه اگر انسان در عقيده مشكل داشته باشد هيچ چيزش پذيرفته نيست.
در مرحله بعد اخلاقيات مهم است آنهم بايد به يك استادي عرضه شود.اخلاق خوب تحصيلي و اكتسابي است و در ترازوي اعمال وزن زيادي دارد.متاسفانه در عصر ما هيچ كس به فكر عرضه اخلاق و عقايدش به علما و اهل خبره نيست لكن روايات متعددي از اين عمل در نزد ائمه اطهار به ما رسيده است كه بررسي آن لطف زيادي دارد.
مرحله سوم محاسبه اعمال و رفتار است، گاهي بايد خودمان را بسنجيم و اعمالمان را محاسبه كنيم، بدانيم عكس العمل ما و رفتارمان در مجلس غيبت، در مواجه با نامحرم و ... چگونه است و آيا اسلامي و مورد تاييد شارع است؟
آدم اگر در مسلماني مشكل داشته باشد لحظه مرگ به مشكل مي خورد در عالم معني كسي با ظواهر كار ندارد، آنجا رنگ لباس و مدل مو مورد نظر نيست بلكه به حقيقت آدمي نگاه مي شود .
اما حداقل وظيفه طلبه اين است كه در مسلماني خود دقت كند و بكوشد تا از ديگران بهتر و مسلمان تر باشد،بايد از همه مردم اين وظايف را بيشتر انجام دهد چون مي خواهد در صف جماعت از همه جلوتر بايستد و پيشواي جماعت باشد.
طلبه بايد در عقيده مستحكم باشد تا در حوادث روزگار پناهگاه مردم شود و بتواند به شبهات اعتقادي پاسخ دهد. زماني كه حوزه علميه و علما در نجف بودند چون آنجا مجمع عقايد و مذاهب گوناگون بود علماي شيعه براي دفع دشمن و اثبات حقانيت شيعه دستاوردهاي كلامي زيادي داشتند اما از زمان انتقال حوزه به قم كه يك شهر خالص شيعي است اين تلاشها كم رنگ و بي رونق شد. در جهان امروز در جنگ اعتقادي نياز شديد به علم اعتقادات داريم و بايد براي آن برنامه ريزي كنيم.
استاد جاودان در پاسخ به اين سؤال :« اگر طلبه بداند كه از مستحبات و نوافل بهره اي نمي برد آيا بايد آنها را ترك كند؟» فرمودند: انجام منظم اعمال مستحب حتما اثر داردخصوصا خواندن قرآن و نافله سحر كه توفيق ترك گناه مي آورد؛اگر طلبه دستش به نماز شب نرسد به جايي نمي رسد، هركس به اندازه قوَّت سَحَرش به حايي مي رسد منتها بايد با برنامه ريزي و مرحله به مرحله پيش رفت.طلبه بايد حداقل روزي يك توسل به امام زمان(عج) داشته باشد. البته پرداختن به مستحبات بايد با تامل و رعايت ظرفيت انجام شود و چه خوب است كه انسان استاد اخلاق داشته باشد، اگر خدا قسمت كند.
با توجه به نكته پاياني بحث درج پرسش و پاسخ زير -كه از سايت اينترنتي استاد جاودان اخذ شده است- مناسب به نظر مي رسد:
پرسش: استاد اخلاقی کسی است که رفتار و اعمال آدمی را تحت نظر دارد و شخص به او مراجعه کرده و دستور می گیرد. یافتن چنین کسی کمی مشکل است اگر کسی طالب چنین فردی باشد چه باید بکند؟
حجت الاسلام و المسلمین جاودان فرمودند:اگر استادی را بخواهیم که بطور باطنی اعمال و رفتار ما را در نظر بگیرد و بتواند همه جواب ها را بدهد چنین کسی بسیار گران قیمت است، و آدمی باید برای بدست آوردن آن خیلی بهاء بپردازد که این بهاء چیزی جز پاکدامنی و اخلاص در عمل نیست. اگر از پاکدامنی و اخلاص شما خداوند متعال راضی بشود ممکن است چنین کسی را در اختیار شما بگذارد.